Időszaki kiállítás

Az 1920. évi XXV. törvénycikk „a tudományegyetemekre, a műegyetemre, a budapesti egyetemi közgazdaságtudományi karra és a jogakadémiákra való beiratkozás szabályozásáról” semlegesen hangzó címe ellenére az I. világháborút követő korszak első zsidóellenes törvénye volt Európában.
Megszüntette az addigi gyakorlatot, amely minden érettségizett diák
számára biztosította a beiratkozás jogát. A törvény végrehajtási
utasítása – egy tollvonással megszüntetve a zsidók 1867-es
emancipációját – felekezet helyett nemzetiségnek minősítette
a zsidókat, és az egyetemi hallgatók közötti arányukat a magyar- országi zsidó vallású lakosok szerinti 6%-ra korlátozta. A törvény alkalmazásával megbízott túlbuzgó egyetemi vezetők pedig a baloldali és zsidó felvételizők mellett a női jelentkezőket is eltanácsolták a legtöbb budapesti egyetemről.
A kiállítás képein szereplő fiatal lányok születésük helye és ideje, gazdasági és társadalmi helyzetük, családi és kulturális hátterük, lakóhelyük, felekezetük, apjuk foglalkozása, saját eredeti szakmájuk, későbbi pályájuk szerint nagyon széles skálán helyezhetők el.
Ami közös bennük, az a továbbtanulás vágya volt – és az, hogy mindannyiuk életét alapvetően befolyásolta, lehetőségeiket, választásaikat nagymértékben meghatározta, korlátozta a numerus clausus törvény. Kiállításunk ennek az 1900 és 1925 között született generációnak a sorsát, életútját és kivételes teljesítményeit próbálja feleleveníteni, az ő emléküket megidézni.
 
A kiállítás a kanadai McGill egyetem „Antiszemitizmus, nők, emigráció” címen futó kutatásához kapcsolódik.
Kurátor: Szapor Judit és Karádi Éva
Látvány: Szentesi Csaba, Csanádi Judit és Kiss Gabriella
——
A kiállítást megnyitja Szapor Judit, a kiállítás kurátora és
Bán András műkritikus, fotótörténész
 
A ‘Numerus clausus és a lányok’ 2021 őszén volt látható a 2B Galériában, a Ráday utcában. A Csányi5-ben január 16. és február 1. között tekinthetik meg az érdeklődők. 
Ezt követően Németország különböző városaiban lesz majd látható.
 
Fotó: FORTEPAN