Rólunk

Zsidóság történetét bemutató kiállítás, képzőművészet, zene, irodalom, gasztronómia.

Képzőművészet, zene, irodalom, gasztronómia költözött az egykori pesti bérház udvarára, a Csányi5-be, ahol a ma élő, virágzó zsidó kultúrával találkozhatunk. Az emeleten pedig az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár pesti zsidóság történetét bemutató kiállítása látható.

A Csányi utca 5. egy körfolyosós ház, melynek udvarát üvegtetővel fedték be. Az udvarból így átrium lett, rendezvénytér. Programjainkon a ma élő és virágzó budapesti zsidó kultúrába csöppenhetünk. Képzőművészet, zene, irodalom, gasztronómia költözik az egykori udvarra. A zsidóságot többféleképpen mutatjuk be: workshopok, konferenciák, könyvbemutatók, koncertek, irodalmi estek és beszélgetések várják a zsidó kultúra iránt érdeklődőket.

Délelőttönként pedig diákokat várunk, akik a történeti tár megtekintése után rendhagyó történelemórákon, sétákon vehetnek részt.

Az emeleti korhűen berendezett lakásokba lépve a zsidó múlttal ismerkedhetünk meg. A történeti tár létrehozásának alapgondolata egybecseng Orhan Pamuk Nobel-díjas török író megállapításával: „kicsi és gazdaságos múzeumokra lenne szükségünk, amelyek az emberségünkhöz szólnak… Egy múzeum sikerességét abban kéne mérni, hogy mennyire tudja a múzeum az egyének emberségét megmutatni… Ha a tárgyakat nem emelik ki a saját kontextusukból, hanem saját természetes közegükben hagyják őket, önállóan is el tudják mondani a maguk történeteit. Visszafogott múzeumokra van szükség, amelyek tisztelik az utcákat, a házakat és a boltokat maguk körül, és saját narratíváik pillanataivá tudják őket alakítani.”

A Csányi 5. kiállítása bemutatja, hogyan élt egy polgári család az 1890-es években, milyen lehetett egy rabbi szobája, vagy egy varrónő műhelye az 1930-as években. Beleshetünk egy munkáscsalád otthonába az 1940-es évekből. 

 

Az alapítvány
Az Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány
Kutatás
Irodalomjegyzék Erzsébetváros zsidó vonatkozásának kutatásához (a jegyzéket folyamatosan bővítjük)