Beethoven-est Miranda Liu és Borbély László koncertje

2023. április 13. (18:00)
A koncert Beethoven három különböző arcát igyekszik bemutatni, meghatározó korszakainak hegedűre és zongorára írt művein keresztül. Beethoven hegedű- és zongoraszonátái a klasszikus zene leghíresebb kompozíciói közé tartoznak.
A sokszoros nemzetközi versenygyőztes hegedűművész, Miranda Liu a közönség és a kritikusok elismerését egyaránt kivívta tökéletes (Oberbayerisches Volksblatt) és brilliáns (Salzburger Nachrichten) technikájával, lenyűgöző előadásmódjával. Több száz koncertet adott szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként a világ számos országában, a világ neves koncerttermeinek visszatérő fellépője. Miranda Liu 2007 és 2013 között tanult a salzburgi Mozarteumban, majd summa cum laude alapképzési és mesterképzési diplomáját szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Perényi Eszter osztályában. Jelenleg az intezmény legfiatalabb doktorandusza. Erasmus-ösztöndíj keretein belül 2020-ban a londoni Guildhall School of Music and Drama hallgatója volt Keller András növendékeként. 2016-ban, 9 évesen lett Magyarország legfiatalabb koncertmestere a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekarnál, emellett a Central European String Quartet első hegedűse, a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője. Teljesítményéért megkapta a magyar állampolgárságot.
Borbély László Junior Prima- és Artisjus-Díjas zongoraművész a Zeneakadémián szerzett kitüntetéses egyetemi művész-tanári diplomát. Több alkalommal lett helyezett országos, illetve nemzetközi versenyeken, köztük a rangos Nemzetközi Liszt-Bartók zongoraversenyen Budapesten (II. díj, illetve Budapest Főváros különdíja), illetve Los Angelesben (több kategóriában II. díj). Aktív előadóművészként Európa és a tengerentúl számos országában koncertezik szólistaként és kamarazenészként egyaránt. Legutóbb a rangos new yorki Carnegie Hall-ban, illetve a washingtoni Kennedy Centerben játszott. Repertoárján több száz év zenéje szerepel, a kora barokktól a kortárs művekig. Számos mű bemutatója is fűződik nevéhez. Az utóbbi három év alatt összesen tíz lemezt készített a Hunnia Recordsnál.
"Borbély László nem csupán a tökéletes technika birtokában, de stílusosan és a dallamívek megrajzolásában is nagy szabadsággal játszott (...), csaknem mániákus virtuozitással.” (New York Concert Rewiev)
Műsor:
L. v. Beethoven: a-moll szonáta zongorára és hegedűre, op. 23
L. v. Beethoven: G-dúr szonáta zongorára és hegedűre, op. 96.
L. v. Beethoven: c-moll szonáta zongorára és hegedűre, op. 30/2

Közreműködik: Miranda Liu - hegedű, Borbély László - zongora
A belépés ingyenes.
A programváltozás jogát fenntartjuk.
Fotó: Sulija Boglárka