My Land - Tárlatvezetés az alkotóval, Kerekes Emőke fotográfussal a My Land című kiállításán

2023. április 16. (16:00)
Kerekes Emőke My land (Saját föld) című sorozata az otthon újrafelfedezésének a története.
Kislányként, 1992-ben érkezett Budapestre, hogy több mint 20 év nagyvárosi lét után Havadtőn, egy Marosvásárhelytől alig harminc kilométerre lévő, ezer lelket sem számláló faluban találja meg (újból) az otthonát.
A My Land sorozat képei nem egyszerűen a környezetről és a tájról készült felvételek, hanem bevezetések abba a ritmikus változásba is, mely minden lakóhelynek sajátja, bár városi lakosként sokkel kevésbé vesszük észre.
A múlt benne is, mint mindannyiunkban keresi a helyét. Újabb és újabb arcait mutatja, és ahogy változunk újabb és újabb perspektívák nyílnak meg előttünk. Felszínre jön, ami feltorlódott és bebocsáttatást kér.
Kerekes Emőke „Saját föld” című sorozata egyszerre egy stációja a múlttal való szembenézésnek, és egyszerre gondos és megértő megfigyelése annak, aminek a végén ott a híres mondat: „És itt fogunk élni.”. Kerekes Emőke nem harcol a múlttal, hanem megszemléli, időnként rácsodálkozik, időnként ledöbben, de ami a legfontosabb, tudomásul veszi, ami, mint tudjuk, nem mindig a legegyszerűbb.
Kerekes Emőke (1980), 2010-ben végzett a MOME-n, fotográfusként és az utóbbi évtizedben számos kiállítása volt Budapesten, és most éppen Bukarestben. Ami ennél fontosabb viszont, hogy hivatásának tekinti a fotográfiát elvinni olyan kis közöségekbe, ahol igen ritkán találkozhatnak kortárs művészeti alkotásokkal. A Kopia Kollektivával, amelynek alapítója és vezetője erdélyi falvak boltjaiban, kultúrházaiban, közösségi tereiben szerveznek kiállításokat, hogy mindazt, ami egy nagyvárosban magától értetődőnek tűnik, olyan helyekre vigyék el, ahol ilyesmivel ritkán találkoznak az ott élők.
A kiállítás nyitvatartási időben ingyenesen megtekinthető május 2-ig.
Kerekes Emőke: Részlet a Saját föld sorozatból, 2022 © Kerekes Emőke