Legendás koncert - Miranda Liu és Borbély László Beethoven-estje

2024. március 22. (18:00)
Legendás koncert
Miranda Liu és Borbély László Beethoven-estje
Műsor:
Beethoven: Esz-dúr szonáta hegedűre és zongorára, op. 12/3
Beethoven: F-dúr “Tavaszi” szonáta hegedűre és zongorára, op. 24
Beethoven: A-dúr "Kreutzer" szonáta hegedűre és zongorára, op. 47
Közreműködnek:
Miranda Liu – hegedű
Borbély László – zongora
E három kivételes alkotással Miranda Liu hegedűművész és Borbély László zongoraművész újjávarázsolják azt az egyedülálló pillanatot, melyet Henri Marteau és Dohnányi Ernő osztozott Budapesten. Az "Allgemeine musikalische Zeitung" 1802-es kiadványa az op. 23 és 24 hegedűszonátákat a következőképp dicsérte: "... a legjobbak közé tartoznak, amit Beethoven valaha írt, vagyis a legjobbak közé, ami valaha is íródott. A zeneszerző eredeti, lángoló és merész szelleme most még inkább kitűnik..." Beethoven Kreutzer szonátájában, mely időben majdnem egyidejűleg született az Eroica szimfóniájával, Beethoven új művészként kezd feltűnni. Beethoven jól értette, mennyire különbözik ez az új szonáta minden eddigitől, beleértve saját nyolcat is. A címlapon azt írja, hogy ez egy "szonáta zongorára és hegedűre obbligato, nagyon koncertszerű stílusban írt, majdnem mint egy versenymű..."
A közönség a koncerteken keresztül átéli majd ugyanazt a magával ragadó élményt, miközben visszatekint a múltba. Ezeket a műveket évekkel ezelőtt olyan művészek adták elő, akik nem csak formálták a kor zenéjét, de kiemelkedően hozzájárultak a kamarazene fejlődéséhez. A koncerteken keresztül szeretnénk bemutatni a mai közönségnek és a 7. kerület lakóinak, hogyan formálták és gazdagították ezek a művészek a zenei kultúrát a múlt században.
A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a info@mirandaliu.com e-mail-címen lehet a résztvevők létszámának megadásával. A regisztrációról visszajelzést küldünk. Kérjük, ha mégsem tud részt venni a rendezvényen, e-mailben jelezze.
A program Erzsébetváros Önkormányzata Kultúrnegyed Katalizátor című pályázata keretében valósul meg.